Anasayfa  |   İletişim  | EN

Geleceğin Girişimcilerini Yetiştirmek – Girişimcilik Atölyesi

Dr. Öğr. Üyesi Muhammet ÖZTABAK

PROJENİN AMACI:

Ortaokul ve Lise öğrencilerine girişimciliğin ne olduğunu öğretmek ve girişimcilik potansiyellerini ortaya çıkarmak.

PROJENİN KONUSU:

Girişimcilik, en genel ifadeyle kar amacı ile riski üstüne alan ve iş kuran kişinin yaptığı atılımdır. Girişimcilik son yıllarda her yer sıkça bahsedilen bir konudur. Teknolojinin gelişimi ile birlikte insanlar kafalarındaki projeleri hayata geçirmek için atılımlar yapmaya başladılar. Kurumsal şirketlerdeki çalışma şartlarının ağır olması ve yeni iş sahaları oluşturma düşüncesi genel olarak insanları yeni girişimler yapmaya itmektedir. Girişimci, mal ve hizmet üretimi yapmak amacıyla üretim unsurlarını en kazançlı koşullar altında bir araya getiren kişidir. Risk alır ve iş projesini hayata geçirir. Girişimci olan kişi hem para kazanır ama aynı zamanda ekonomik bir değer üretir. Başka kişilere de istihdam sağlar. Yetenek, birikim ve cesaret özelliklerinin birleşimi girişimciyi meydana getirir. Bu projede, öğrencilere erken yaşlarda girişimciliğin temellerinin atılması amaçlanmaktadır.

PROJENİN GEREKÇESİ:

Gittikçe artan teknoloji, robotlaşma ve yapay zeka önümüzdeki yıllarda insana gereksinimi azaltacak, işsizliği artıracak ve bunun yanında yeni iş kolları meydana getirecektir. Girişimcilik ve iş kurma konusunda kişi sağlam ama cesur adımlar atabilmelidir. Kendine güvendiği ve birikim sahibi olduğu konuda iş kurmalıdır. Girişimci; öngörü sahibi olabilmeli, gerektiğinde geri adım atıp yeniden başlayabilmeli ve yaptığı işin tüm sorumluluğunu üstlenebilmelidir. Bunun yanı sıra kuracağı işin sonuçlarını iyi bir biçimde değerlendirebilen, yaratıcı, iyimser ve sürekli yeni fikirler üreten biri olmalıdır. Genel olarak girişimci olan kişi başkalarını motive edebilmeli ve liderlik vasıflarına sahip olmalıdır. Başarı güdüsü ve tutkusu olan kişiler ideal birer girişimci olabilir. Ayrıca bu kişiler var olan fırsatları görebilmeli, işini çok sevmeli ve yeni fikirlere açık olmalıdır. Bu kişiler bağımsız çalışmaktan hoşlanır, kazanç alanlarını iyi tespit eder, toplumsal amaçlar için yatırım yapar, istihdam sağlar ve kendi yeteneklerine paralel iş kolları kurmak ister. Daralan iş şartlarını aşabilecek, ekonomik anlamda bireysel ve toplumsal katkıda bulunabilecek yöntemlerden biri de bireylerin girişimci olarak yetişmesidir. Bunun için geç yaşlardan ziyade çocukluktan itibaren girişimcilikle tanışılması gerekmektedir.

PROJENİN HEDEF KİTLESİ:

Ortaokul ve Lise öğrencileri.

PROJENİN HEDEFLERİ ve KAZANIMLARI (Maddeler Halinde):

• Öğrencilere girişimciliği tanıtmak, temellerini atarak girişimci yönlerini keşfetmelerini sağlamak.
  • Üniversitemizin rehberliğinde ve yönetiminde işbirlikleri geliştirmek ve topluma katkı sağlamak.
  • Üniversitemizin tanıtımını yapmak ve bilinirliğini artırmak.
  • Girişimcilik ekosistemine genç beyinleri entegre ederek katkıda bulunmak.
  • Gençleri tecrübeli startupçılarla tanıştırarak girişimci rol modellerle buluşturmak.
  • Okullarda öğrencilerin potansiyellerini ve fikirlerini hayata nasıl taşımaları gerektiğini öğretmek.
  • Üniversitemize daha nitelikli ve daha çok öğrencinin gelmesini sağlamak.